In ons lichaam vindt voortdurend een stofwisseling plaats. Dagelijks aan lichaamsbeweging doen wordt aangeraden, maar dit verhoogt de stofwisseling. Goede voeding is daarbij essentieel.

Wat doet eten met je?

Tegenwoordig eten we omdat we het lekker vinden en verliezen we uit het oog wat goed voor ons is. Ook ontbreekt het ons aan kennis wat we nodig hebben. We gebruiken vaste producten, hebben gewoontes en gebruiken waarvan we niet weten welke invloed ze op ons hebben.
Al onze problemen, ziektes, klachten, alles wat we zijn, komt voort uit ons eet- en leefpatroon. Je bent wat je eet. Om gezond te eten en te leven moet je oude gewoontes en gebruiken laten vallen en nieuwe gewoontes aanleren.
Het doel van eten is om energie te krijgen, echter eten we zo vaak en zo veel en zo verkeerd dat het energie kost in plaats van oplevert.

Gezonde eiwitten en gezonde vetten vormen de basis die nodig is voor de stofwisseling, naast koolhydraten en water. Daarnaast heeft het lichaam o.a. vitamines, mineralen, enzymen en vezels nodig.
Het eten wat tegenwoordig overal verkrijgbaar is, is gemanipuleerd. Al het verwerkte en verpakte voedsel zit vol met chemische toevoegingen die slecht voor ons zijn. Vlees zit vol met hormonen. Verse producten als Groenten en fruit zijn gecultiveerd, de vereisten zijn grote oogst, grote vruchten en een smetteloos uiterlijk. Door deze cultivatie, door verarming en vervuiling van de grond bevatten ze nog maar een fragment van hun oorspronkelijke voedingswaarde.

Of je nu bewust bezig bent of niet, diëten en kuren doet of niet, niemand van ons krijgt nog binnen wat hij nodig heeft en iedereen krijgt veel gifstoffen binnen die schadelijk zijn.
Je lichaam echter is geniaal en past zich aan bij jouw eet- en levensstijl. Organen zoals onze lever raken overbelast, maar passen zich aan naar een ‘overlevingsmodus’.

Ons lichaam bij geboorte heeft de potentie om 120 jaar te worden. Dit hoeft natuurlijk geen streven te zijn, maar door onze levensstijl kunnen bepaalde organen of lichaamssystemen er bijvoorbeeld na 60 jaar al mee ophouden. Dit betekent dat je alleen door middel van heftige medicatie je leven kunt verlengen. Afhankelijk van hoe je lichaam is ingesteld kun je op een bepaalde leeftijd chronische ziektes krijgen.

Weet jij wat je lichaam nodig heeft? Weet jij wat er in de producten zit die je eet? Weet jij wat er in je lichaam gebeurt met dat wat je naar binnen werkt?

Leer jezelf aan om bij alles wat je koopt of eet te kijken naar de ingrediënten. Vraag je af wat het is en wat het met je doet.

Gezonde vetten

In dit artikel richten we ons op de vetten. Er zijn veel verschillende soorten vetten. Vet bevat vetzuren. Vetzuren samen met eiwitten zijn de basis voor het vormen van nieuwe cellen. Het zijn essentiële bouwstenen.

Ons lichaam kan geen vetten aanmaken, we moeten ze dus toedienen. Vetten hebben een aantal bij functies. Vetten slaan energie op in ons lichaam. De elektronen in de vetten vormen de eerste bescherming in ons lichaam tegen o.a. virussen. Zonder vetten worden sommige vitamines en antioxidanten niet opgenomen. Oliën gebruik je dus altijd in combinatie met kruiden en specerijen. Je gebruikt ze om groente en evt. fruit in klaar te maken. Vetten zijn nodig om de hersenen af te koelen.

De meeste vetten die we binnenkrijgen zijn ongezond. Over het algemeen halen veel mensen vetten uit vlees. Woon je in een (ijs)koude omgeving, dan is dit een noodzaak, voor de rest van de wereld kan het uit andere bronnen gehaald worden. Vlees en vis wat tegenwoordig verkrijgbaar is bevat meer slechte dan goede eigenschappen. De vleesindustrie is slecht voor het milieu. Vee leeft en eet slecht gedeeltelijk buiten en daar eten ze gras van arme en vervuilde grond. Ze krijgen groeihormonen die in het vlees blijven zitten. Vegetarisch eten is volgens de Veda’s de juiste keuze. Tevens is het doden van dieren niet ethisch.
De keuze om vegetarisch te eten is een mooie keuze. Je moet dit echter wel doordacht doen. De meeste westerse vegetariërs krijgen namelijk niet genoeg goede vetten en goede eiwitten binnen. Hierdoor kan de keuze om vegetariër te zijn schadelijk zijn voor je gezondheid.
Besluit je om toch vlees te blijven eten? Doe dit dan doordacht. Leer hoe je dit op de juiste manier moet bereiden (geen rauw vlees) en gebruik veel kruiden en specerijen die de kwalijke invloeden onschadelijk maken. De Indiase keuken biedt al deze kennis.
In India is vegetarisch eten de norm. Ze delen de eetgewoontes van mensen niet in als ‘gewoon’ en ‘vegetarisch’, maar als ‘gewoon’ en ‘niet-vegetarisch’.

Als je te veel vet of de verkeerde vetten binnenkrijgt gaat dat vastzitten in je lichaam en zorgt dat voor ziekte. Veel vet wordt opgeslagen in de hersenen. Zijn dit verkeerde vetten dan kan dit leiden tot geheugenverlies, dementie en Parkinson. Verkeerde vetten zijn onder andere transvetten, of vetten waarbij de grondstof tot meer dan 75 graden is verhit. Ga dus na waar in het eten dat je binnenkrijgt vetten inzitten en haal dat uit je dieet. Het ergste zijn alle vormen van fastfood, maar ook kook-oliën, boter, kaas en vrijwel alle soorten baksels bevatten vetten die niet goed voor je zijn.

Je lichaam verbruikt ongeveer 40 gram vet per dag.

  • 5 gram Omega 3 (meervoudig onverzadigd vetzuur)
  • 15 gram Omega 6 (meervoudig onverzadigd vetzuur)
  • 10 gram MUFA (enkelvoudig onverzadigd vetzuur)
  • 10 gram gezonde verzadigde vetzuren

Saffloerolie bevat de hoogste dosis Omega 3. Helemaal als je veel aan lichaamsbeweging doet is dit een MUST. Een alternatieve bron is Visolie, maar dan moet je wel de juiste vis hebben (Zalm uit Scandinavische landen).

Extra Virgin Olijfolie is de beste bron voor omega 6 (en bevat ook omega 3). Een alternatief is Mosterdolie, maar deze creëert erg veel hitte in het lichaam en is dus alleen goed als je veel fysiek werk in de kou doet.

De beste bron voor enkelvoudig onverzadigd vetzuur is notenolie, zoals amandelolie, walnootolie, hazelnootolie etc. Je kan het ook uit rauwe noten halen, let op dat je ongezouten en ongebrande noten gebruikt. Ook geroosterde noten hebben een deel van hun waarde verloren. Walnoten zijn altijd rauw. Walnoten zijn goed voor de hersenen, amandelen helpen tegen kanker en haaruitval. Deze vetzuren zitten ook in zaadolie, maar in mindere mate.

De beste bron voor verzadigde vetzuren is Ghee (Indiase geklaarde boter). Wat je in de winkel krijgt is een over behandeld product wat veel van zijn kwaliteiten verloren heeft. Het beste is om het zelf te maken van rauwe room. Ghee is ontzettend goed voor de hersenen, met name vanwege de verkoelende werking. Je zou er elke dag een beetje van moeten innemen.
Ook kokosolie is een goede bron voor verzadigde vetzuren. Het is makkelijk verteerbaar, zorgt voor een snelle stofwisseling en heeft goede eigenschappen voor huid en haar. Gebruik het niet wanneer het te koud is.

Let bij alle oliën op dat het koudgeperst is, bij voorkeur met een hydraulische pers, het liefst biologisch. Om de goede eigenschappen van de olie en de voedingsmiddelen die erin zitten niet verloren te laten gaan moet je het op een laag vuur zetten, tot het ‘rook’ punt. Dit is vaak rond 70 graden. Gebruik een pan met een dikke bodem en kook je eten langzaam op het lage vuur.

Om gezond te leven als vegetariër (en niet-vegetariër) is dit een deel van de basiskennis. Zorg dat je de juiste producten binnen kunt krijgen en pas deze kennis toe in je dagelijks dieet.

— De informatie in dit artikel is opgedaan in lessen aan The Yoga Institute in Mumbai, The Yoga Healing Foundation en persoonlijke ervaring uit Indiase thuiskeukens. Mochten er ondanks zorgvuldigheid fouten in staan, dan zijn die geheel afkomstig van de schrijver. —