Landgoed en omgeving

De oorsprong van Val de Moiron gaat terug tot de 8e eeuw toen hier de heilige Everhardus woonde. In de 11e eeuw ontstond de orde van de Tempeliers, die in dit dal hun eerste huis bouwden. In de 15e eeuw werd op de plek van het huidige Chateau een klooster voor nonnen gebouwd. Van het oude klooster vind je nog kelders en het bordes terug. Ook het Colombier (kapel) is uit die tijd. In de 18e eeuw werd voor de ijzerindustrie een stuwmeer aangelegd, het meer waar je nu heerlijk kunt recreëren.

De gebouwen

Centre Lothlorien ligt op het 14 hectare grote landgoed Domaine de Moiron. Op het terrein staan vier gebouwen. Het Chateau, een groot landhuis met gastenkamers, salon en eetzaal, receptie, winkeltje, keuken, serre, kelders en andere voorzieningen. Het hoog gelegen vakantiehuis, Maison du Gardien, heeft uitzicht op het meer en het dal. Het Colombier is een voormalige duiventil met klokkentoren en wordt nu gebruikt als meditatieruimte, workshopruimte en op de vloer ligt een labyrint. In het Creatief Centrum gebouw of “CC” zijn het atelier, de recreatiezaal, de werkplaats, het camping sanitair en een ruim appartement gevestigd. Ook vind je verspreid over het terrein een aantal kleine houten huisjes waar gasten kunnen verblijven.

Domaine de Moiron

De prachtige kastanjelaan, de twee meren, de klaterende beek, de met klimop begroeide bomen en de ovale, door bomen omringde wei, maken het Domaine tot een bijzonder natuurgebied. Er zijn veel kikkers, vlinders, salamanders en andere dieren op het terrein. Vogels als de zwarte wouw, ijsvogel, grote gele kwikstaart, waterspreeuw, wielewaal, zwarte ooievaar en de rotskruiper worden regelmatig gezien. Vanuit het Domaine loop je zo de Val de Moiron in. Val de Moiron is een uitgestrekt bosgebied met heuvels, dalen en beekjes afgewisseld met akkers en velden. Een eldorado voor wandelaars, paddenstoelenzoekers, plantenkenners en natuurplukkers.

 

Blote voetenpad

Vanaf 2021 kun je op Lothlotien een blotevoetenpad lopen. Het pad ligt naast het kastanje laantje aan de rechterkant van het meer. Je loopt door de beek, over bladeren, over dennenappels, platte stenen, balkjes, gras, mos en neem een leembadje en ontmoet andere voeten. Voel de verschillende sensaties aan je voeten en voel wat het doet met je lijf. 

Op blote voeten lopen is misschien even wennen maar het is heerlijk en bevrijdend. Door over de verschillende ondergronden te lopen activeer je alle reflexzones onder je voet. Onze ervaring is dat je je na het lopen van het pad vitaler en energieker voelt.

Cultuur en recreatie

De streek waar je Lothlorien vindt is het oude centrum van Europa. Zowel de Kelten als de Romeinen, Karel de Grote, de Tempeliers en de Hugenoten lieten hun invloed vanuit dit deel van Frankrijk de wereld overgaan. Je vindt hiervan nog veel overblijfselen, zoals Dolmens, opgravingen van Romeinse steden, abdijen en kathedralen.

Op 25 km afstand rijden ligt Langres, de centrale hoofdstad in de Romeinse tijd. De stad is geheel ommuurd. De invloed van de Tempeliers is duidelijk te merken door de verschillende oude abdijen in de omgeving en hun interieurs, zoals die van Sint Bernard de Clairvaux.  Het geboortedorp van Jeanne d’Arc, Domremy la Poucelle, met haar geboortehuis en een museum is een leuk uitstapje met de auto. Charles de Gaulle is geboren en ligt begraven in Colombey les Deux Eglises, ca 45 km van Foulain. Er is een indrukwekkend memorial en museum gebouwd ter ere van deze bijzondere staatsman. Een bezoek aan de woon- en werkplaats van Renoir, Essoyes, is ook zeker de moeite waard. Net als de mooie oude steden Troyes en Dijon, beiden op ongeveer een uur rijden.

De Haute Marne

De Haute Marne is het land van bossen en water, bronnen, meren en rivieren, van bloemen, vogels, vissen, wild en van weinig mensen. Een paradijs voor rustzoekers, een synoniem voor natuur. Hier ontspringen o.a. de Maas, de Marne en de Aube. Op ongeveer 10 km afstand van Centre Lothlorien vind je zeldzame tufsteenformaties die de Tuffière bij Rolampont tot een sprookjesachtig bos maken. De meren in de Haute Marne zijn in voor- en najaar een Eldorado voor trekvogels, met name kraanvogels. Je vindt er korte en lange wandelroutes langs natuur- en cultuurschatten, één van de routes naar Santiago de Compostella loopt langs Centre Lothlorien.

De Haute Marne is nog puur, in geen enkel seizoen druk bevolkt met toeristen en is bovendien dichtbij en goed bereikbaar. Wat het weer betreft: vele uren meer zon dan Nederland en daardoor een gemiddeld hogere zomertemperatuur.