Duurzaamheid

Op Lothlorien leven we zoveel mogelijk in een circulaire economie.

Een circulaire economie

We gebruiken voor de inrichting van de gebouwen en ook voor verbouwingen steeds zoveel mogelijk gerecycelde spullen. Zo is de kringloopwinkel, “De Emmaüs” in ons dorp, onze favoriete winkel. Veel van onze meubels komen daar vandaan. Ook hebben we veel gekregen van vrienden. Sommige meubelstukken worden eerst opgeknapt, andere zijn nog zo mooi dat ze na een goeie schoonmaakbeurt direct een plaatsje krijgen. Ook gordijnstoffen en kleding komt veelal van de kringloop.

Warmte komt op Lothlorien van het eigen terrein. De houtkachels worden gestookt op hout uit eigen bos. Elk jaar vallen er bomen om die verwerkt worden tot kachelhout en ook kappen we jaarlijks een paar bomen die dood zijn of die andere bomen belemmeren te groeien. Zo hebben we ruim voldoende voor eigen gebruik. Naast houtkachels verwarmen we ook met elektrische kacheltjes op zelf opgewekte stroom. Ons stuwmeer levert als er veel regen valt zoveel stroom dat we het hele huis warm kunnen houden. We sluiten bij kou de luiken en we hebben op de begane grond overal dubbel glas gezet.

Natuurlijk recyclen we afval en vragen we ook onze gasten dat te doen. Plastic, papier, GFT, glas en restafval worden apart gehouden.

 

Duurzaam en gezond eten

Ons water komt uit twee eigen bronnen. Via septictanken vloeit het water via een rietveld terug de natuur in. We gebruiken biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en “selfcare” producten, noodzakelijk voor de septictank en beter voor de natuur en ons zelf. Dit vragen we ook aan onze gasten.

Het beddengoed op de kamers in het Chateau of in de huisjes strijken we, om energie te besparen, alleen als het hoogst noodzakelijk is. We willen jullie natuurlijk wel een mooi opgedekt bed bieden. Handdoeken voor privé gebruik vervangen we alleen als je erom vraagt of als je langer blijft dan een week.

We eten uitsluitend vegetarisch en serveren alleen vegetarische gerechten aan onze gasten. We verbouwen zelf groente en hebben een voedselbos om ons heen met vele soorten paddestoelen, bessen, kruiden en noten. Eten dat overblijft krijgt altijd een nieuwe bestemming, zoals in de soep of de kippen hebben er een lekker hapje aan. De rest gaat bij het GFT afval en gaat op de composthoop om daarna weer over de tuin verspreid te worden.

We doen mee met “La Ruche”, een lokale handelcoöperatie die staat voor eerlijke prijzen voor de locale boeren/bedrijven. We leveren zelf producten zoals noten, massageolie en producten uit de tuin en kopen we er bijvoorbeeld brood en groentes die we zelf niet hebben.

We bemiddelen bij carpoolen naar onze plek en hebben daarom een liftpagina.