Op de Human World Summit in juni 2017 (oneplanet-onepeople.org) vroeg Grootmoeder Tomasa uit Guatemala ons om hulp. Zij had een Droom, een Healing Center voor de Mayabevolking van Chichicastenango. Een centrum waar gewerkt wordt volgens de traditionele Maya geneeswijze en waar de eeuwenoude kennis hierover, die haar familie heeft, doorgeven kan worden en zo bewaard blijft voor de volgende generaties. Grootmoeder Tomasa werkte altijd met haar dochter Grootmoeder Poxita vanuit hun eigen huis. De slaapkamer van Grootmoeder Poxita was tevens de behandelkamer. Ook reisden zij veel rond om hun kennis te delen. En nu zij ouder worden gaat dat niet meer. Wij konden niet anders dan “ja” zeggen. We hadden de Grootmoeders een jaar eerder voor het eerst ontmoet tijdens een bijzondere reis door Guatemala op uitnodiging van de Council of Don Alejandro Cirilo Perez Oxlaj waarin verkend is of de “Six Gathering van de Indigenous People”van Midden, Noord en Zuid Amerika plaats zou kunnen vinden op Lothlorien. Deze droom bleek echter te groot. De Grootmoeders hadden tijdens deze reis enorm veel indruk op ons gemaakt.

We zijn enorm dankbaar, dat nu in september 2020 de droom van Grootmoeder Tomasa wel is uitgekomen. Het Healingcenter staat er!!!

Hieronder een verslag over het proces.

juni 2017

De plannen voor een ziekenhuis leefden al heel lang bij Grootmoeder Tomasa. De droom was groot. Ze wilde een stuk land kopen voor een groot medisch complex met behandelkamers, een restaurant, overnachtingsmogelijkheden, vuurplaats en een gemeenschapsruimte. Er waren al meerdere pogingen gedaan om het project van de grond te krijgen toen Tomasa in juni 2017 ons vroeg te helpen. Er was voor ons in eerste instantie veel onduidelijk. Was er land of niet, waren er al tekeningen voor de bouw en hoeveel geld zou er nodig zijn?

zomer 2017

Caroline en Coral zijn al in de zomer van 2017 bij de Grootmoeders op bezoek gegaan om te kijken wat precies de bedoeling was en Sophie en Hester zijn in januari 2018 langs gegaan. Langzamerhand ontstond er een veel simpeler maar haalbaar plan.

Bouwen op een  stukje eigen land aangrenzend aan het huis van de Grootmoeders (zie 1e foto hieronder). Er is door de grootmoeders een bestuur opgericht voor de bouw van het ziekenhuis en onze taak werd zoveel mogelijk geld bijeenbrengen. Een bevriende aannemer heeft de klus op zich genomen en is met vrijwilligers gaan bouwen.

zomer 2018

In de zomer van 2018 zijn de Grootmoeders opnieuw naar Lothlorien gereisd en o.a. door een workshopweek en individuele consulten die zij zelf hebben gegeven, samen met een donatie van de Vereniging Vrienden van Lothlorien, konden we in september 2018 een groot startbedrag overmaken naar Guatemala.

Februari 2019

In februari 2019 is, na een mooie ceremonie, waar Ron en Sophie namens Lothlorien bij aanwezig waren, gestart met de bouw en in juni 2019 was de begane grond casco klaar. Er is zo gebouwd dat er als er meer geld komt nog een verdieping bovenop gebouwd kan worden.

Zomer 2019

In zomer 2019 hebben we op verschillende manieren meer geld bij elkaar gekregen. o.a. donatie’s  van onze zomergasten op Lothlorien, de opbrengst van de sprookjes verteld door meesterverteller Willem de Ridder, de interactieve lezingen van Lucas en de massages van Fredy. Ook de verkoop van de prachtige collectie Guatemalteekse doeken en kleding die Joke ons geschonken had, bracht behoorlijk wat binnen. Jan en Henny hebben ervoor gezorgd dat de NPB Ede een prachtige donatie gedaan heeft, net als de Tiemanshof. En we wonnen in het Light on Earth httpss://www.lightonearth.net/ project van Moon Philippo €1000,00.

Door al deze giften konden we in september 2019 de Grootmoeders Tomasa en Poxita bijna €6000,- sturen. Gelukkig kwam er ter plekke nog een gift van een Duits echtpaar. Hiermee kon er verder gewerkt worden. Ramen en deuren werden geplaatst, tegelvloeren werden gelegd en de buitenmuur is gestukt.

Juni 2020

Juni 2020 konden we nog een gift van ruim €3000,- overmaken zodat  binnen de puntjes op de i gezet konden worden.

We zijn dankbaar dat we samen met al onze donateurs financieel konden helpen om “De Droom van Grootmoeder Tomasa” waar te maken. De hulp van de mensen die op eigen kosten ter plekke zijn gaan kijken en van  Ron Hoopenhouwer voor het vertalen van alle appjes die heen en weer gegaan zijn, was onmisbaar. Ook zijn we dankbaar voor het leerzame proces. We werden regelmatig geconfronteerd met onze westerse manier van kijken. We kwamen ons ongeduld tegen in “waarom starten ze niet, wordt er niet verder gebouwd?” Er moesten regelmatig eerst uitgebreide dankbaarheidsceremonies plaatsvinden op precies het goede moment. En we hadden moeite met de vage antwoorden op onze herhaald vragen over hoeveel geld er nog nodig was. Uiteindelijk kwam het antwoord: “Geef vanuit je hart”.

Voor de Grootmoeders was het een megaproject, zoiets hadden ze nog nooit gedaan. Gelukkig was er lokaal veel hulp van vrijwilligers en een geweldige aannemer die op vrijwillige basis gebouwd heeft. Helemaal klaar is het nog niet maar er kan in het gebouw gewerkt worden.

Heel, heel heel veel dank namens hen voor alle donatie’s.

En mocht je nog graag een donatie willen doen, nog steeds is elke bijdrage welkom. Vooral door de Coronaperiode zijn veel inkomsten stil komen te vallen. Grootmoeder Tomasa en Grootmoder Poxita mogen op dit moment alleen kinderen behandelen in het Healing Center. Mail ons dan sturen we je de bankgegevens.

In februari 2022 hebben Sophie en Hester de grootmoeders opnieuw bezocht en zij waren diep onder de indruk. Met hulp vanuit alle windstreken is het ziekenhuis verder ontwikkeld en afgemaakt. De tweede verdieping is nu ook klaar en in gebruik genomen.

In maart 2023 heeft Fredy de Grootmoeders bezocht.

En wil jij deze bijzondere Maya Grootmoeders ontmoeten? Zij zijn van plan om de zomer van 2023 naar Frankrijk te reizen. We verwachten hen 2-15 augustus.

Hieronder vind je een serie foto’s over de bouw vanaf de start.