Sinds de Human World Summit in 2017 zijn we op Lothlorien bezig geld in te verzamelen om de droom van Grootmoeder Tomasa financieel mogelijk te maken.

Haar droom is de Maya natuurgeneeskunde te laten voorbestaan en te laten bloeien in een holistisch gezondheidscentrum. Tomasa heeft samen met Poxita haar dochter een enorme schat aan kennis over geneeskrachtige planten, healing, massage en ceremonie. Dit zijn de vier peilers waarop de Mayageneeswijze is gestoeld. Deze twee hardwerkende vrouwen behandelen dag en nacht mensen in hun eigen huis en reizen veel om overal workshops te geven om zo de eeuwenoude kennis over gezond blijven en genezen niet verloren te laten gaan. Net als overal in de wereld staat ook in Guatamala de traditionele geneeswijze onder druk door de macht van de farmaceutische industrie. Toch zijn er lichtpuntjes. Tot na de burgeroorlog in 1996 was het gevaarlijk om je bezig te houden met de traditionele geneeswijze. Het was al gevaarlijk om voor je eigen Maya identiteit uit te komen. Nu werken steeds vaker reguliere dokters op doktersposten samen met Mayakruidenvrouwen. Vrouwen zoals Tomasa en Poxita die ervoor vechten hun voorouderwijsheid te behouden en te delen.

Wij hebben Grootmoeder Tomasa en Poxita leren kennen tijdens een reis met Don Alejandro Cirilo Perez Oxlaj en andere vertegenwoordigers van de council of Mayaelders in 2016. Hun pure aanwezigheid heeft ons diep geraakt. Ook hun dankbaarheid voor het leven en respect voor de natuur heeft ons doen inzien hoe egocentrisch en ondankbaar we vaak zijn. Toen van hen in 2017  het verzoek kwam om economische steun om een gezondheiscentrum te realiseren op basis van de Mayageneeswijze konden we niets anders dan ja zeggen.

Naast geld inzamelen zijn we ook gaan kijken wat precies de bedoeling was. Kennissen van ons, Caroline en Coral hebben in de zomer van 2017 Tomasa en Poxita op eigen kosten bezocht en ter plekke meekeken wat mogelijk was. Ook Hester en Sophie zijn namens ons in januari 2018 op bezoek geweest om verder te overleggen over de bouwplannen.

Er is o.a. geld ingezameld door vliegtickets voor Grootmoeder Tomasa en Poxita te financieren zodat zij naar Lothlorien konden komen deze zomer om een week over Maya geneeswijze aan te bieden en persoonlijke consulten te geven.

Mede door die week staat de teller ondertussen op ruim €8000,00.

 

 

 

 

Ondertussen is er in Guatmala een stichting opgericht met als doel de droom van Grootmoeder Tomasa te verwezelijken.

Najaar 2018 gaat de stichting beginnen met de bouw van twee gastenverblijven met sanitair en een kliniek op eigen terrein van Tomasa en Poxita.

 

Voor Poxita en Tomasa gaat het op hele korte termijn realiseren van de bovenstaande plannen ervoor zorgen dat zij niet meer in in de slaapkamer van Poxita hoeven te werken en dat zij mannen en vrouwen gescheiden van elkaar kunnen laten verblijven.

We gaan door met het inzamelen van geld om ook nog een verdieping op het gebouw te kunnen bouwen voor een cursusruimte zodat Tomasa en Poxita minder hoeven te reizen. Dit zal gezien de leeftijd van Grootmoeder Tomasa ook een enorme verlichting zijn.

Wil je ons meehelpen deze mooie droom te realiseren dan kun je geld overmaken op het banknummer van de stichting in Guatamala of contact met ons opnemen. [email protected]

Cuenta Banco BANRURAL 3121058690

Asociacion de Espiritualidad Ancestral para el Desarrollo

Swift: BRRLGTGC

Commerzbank AG-Swift: COBADEFF

Dank voor jullie bijdrage!!

 

hartcel Tomasa,

Fredy en Lucas

Centre Lothlorien