Vanaf deze zomer kun je op Lothlotien een blotevoetenpad lopen. Het pad ligt naast het kastanje laantje aan de rechterkant van het meer. Je loopt door de beek, over bladeren, over dennenappels, platte stenen, balkjes, gras, mos en neem een leembadje en ontmoet andere voeten. Voel de verschillende sensaties aan je voeten en voel wat het doet met je lijf.

Op blote voeten lopen is misschien even wennen maar het is heerlijk en bevrijdend. Door over de verschillende ondergronden te lopen activeer je alle reflexzones onder je voet. Onze ervaring is dat je je na het lopen van het pad vitaler en energieker voelt.

 

Het pad inspireerde Anne van Rooijen tot het volgende gedicht.

Wee de voet die niet voelen kan

Wee de hand die niet weet wat hij doet

Wie zonder wapens leven kan

is toegerust en veilig

zoals je moeder je ooit lopen liet

eerst wankelend, dan snel

betreed je nieuwsgierig

de uitloop van haar schoot met de sensaties

van een wereld, 

nat, hard, scherp, of zacht en warm

Je bent haar kind

Herinner je haar 

ook als je voet in bontgevoerde laars

of plastic schuilt 

Voel dat je wordt gevoed. 

 

Voordelen van lopen op blote voeten

Geen schoenen dragen kan voor velen zowel geestelijk als lichamelijk gezond zijn:

  • Je kunt beter aarden, waardoor stress, slaapproblemen en stemmingswisselingen kunnen verminderen.
  • Het geeft een gevoel van vrijheid. De variatie van de ondergrond in de natuur zorgt voor verschillende sensaties en bewegingen in je voeten.
  • Je voeten worden sterker. Als je op schoenen loopt, worden niet alle spieren in je voet gebruikt en na verloop van tijd worden de ongebruikte spieren lui en stijf. Door te lopen op blote voeten worden alle spieren gebruikt en getraind. Ook bijvoorbeeld de kuitspieren worden wakker geschud.
  • Het voorkomt spataderen. Sterker nog, het versterkt de aderen en zorgt voor een betere verdeling van voedingsstoffen door je lichaam.
  • De gewrichten in je heup, knieën en enkels hebben er baat bij, omdat je anders loopt zonder schoenen. De klap van elke stap vang je op met een groter deel van de voet, in plaats van alleen met je hiel.
  • Door de reflexzones onder je voet te stimuleren, verbetert de bloed en energiedoorstroming waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingstoffen beter worden aangevoerd.

Op blote voeten lopen is niet voor iedereen geschikt.  Als je een verminderd gevoel hebt in de voeten is blootsvoets niet aan te raden, omdat je niet merkt dat je ergens instapt. De kans op wondjes is daardoor groter. Bij mensen met diabetes kan dit tot problemen leiden, omdat de genezing van voetwonden dan vaak langer duurt.