Paddestoelen
De natuur op het Domaine le Moiron en in de bossen en weilanden in de omgeving is rijk aan planten, dieren en paddenstoelen. Het domein is 14 hectare groot. Sinds 2005 wordt er wat intensiever geïnventariseerd: we proberen beter in kaart te brengen wat er leeft op het landgoed zelf en in de directe omgeving. We dagen iedereen uit om mee te zoeken!

Natuurgids paddenstoelen

Inventarisaties

Vanaf de herfst van 2005 is er door Maurice van der Molen een aantal paddenstoelen-inventarisaties gedaan op het Domain de Moiron. Ook zijn de omliggende bossen bezocht. Maurice is amateurmycoloog en onderzoekt o.a. voor de Nederlandse Mycologische Vereniging en Natuurmonumenten. Hij onderhoudt een eigen paddenstoelenwebsite mycofiel.nl

Totaal zijn er tot nu toe ruim 200 soorten gevonden. Vele soorten – vooral de zogenaamde gordijnzwammen – hebben nog geen naam gekregen omdat dit een moeilijke groep van zwammen is.
Er zijn inmiddels ruim 170 soorten op naam gebracht waaronder vele fraaie soorten en ook enkele eetbare soorten. Er zal in de toekomst zeker nog verder gekeken worden.
Foto’s van diverse kenmerkende en bijzondere paddenstoelen kun je op de online gids bekijken.

Bijzondere soorten

Slijmige spijkerzwam

Eén van de meest bijzondere soorten op het landgoed is de Slijmige spijkerzwam (Gomphidius glutinosus), die in het gras op het achterste veld staat bij de sparren waar hij symbiont mee is. Dit is een soort die in Nederland met uitsterven wordt bedreigd. Hier vinden we hem gelukkig op meerdere plekken verspreid in de bossen. Er zijn diverse soorten spijkerzwammen, allen zeldzaam. De Slijmige spijkerzwam is een onopvallende grijzig glanzende paddenstoel die al snel bruin en sponzig wordt. Toch is het een fraaie zwam die vooral mooi is onder de hoed. Hij heeft een fragiele ringvoet met papierdunne sporenplaatjes. De foto hieronder zijn helaas van wat oudere exemplaren. Aangezien de sparren worden bedreigd op het landgoed wordt ook deze paddenstoel ernstig bedreigd. Zijn de sparren weg dan is het met de Slijmerige spijkerzwam gedaan.

Eetbare soorten

Vooral in de bossen ten noordwesten staan veel eetbare soorten. Door de Fransen wordt hier dan ook regelmatig gescharreld. Als er wat staat moet je er snel bij zijn! Vindbare soorten zijn o.a. Eekhoorntjesbrood, de Smakelijke melkzwam, Peenrode melkzwam (een zusje van de Smakelijke melkzwam), Gele en Rosse Stekelzwam, Hoorn-van-overvloed en Trechtercantharel.