Domaine de Moiron 52800 Foulain Frankrijk [email protected]
Stoïcijnse levenskunst: evenveel geluk als wijsheid.
Aankomstdatum: 22 augustus 2021
Einddatum: 28 augustus 2021
Cursusleider: Miriam van Reijen
Prijs: € 195

filosoferen over emoties’

In de oudheid, voor het begin van onze jaartelling, werden de lichamelijke aandoeningen en de gemoedsaandoeningen allebei beschouwd als een belemmering om je werkelijk gelukkig te voelen. Zowel de geneeskunde als de filosofie stonden daarom in functie van geluk, dat wilde zeggen: van gezondheid en gemoedsrust, ofwel: een gezonde geest in een gezond lichaam. De arts kende min of meer de oorzaak van ziekte en lichamelijke pijn; de filosoof kende de oorzaak van de gemoeds-aandoeningen als woede, angst e.d. helemaal.

In deze cursus lezen en bespreken we korte teksten van een enkele Griekse en Romeinse filosofen uit de Oudheid. Seneca over de woede, Epicurus over geluk, Epictetus over angst.

Maar we gaan er vooral vanuit eigen voorbeelden en ervaringen kritisch naar kijken. Wat is waar? Heeft de stoïcijnse filosofie gelijk? En vooral: hoe kun je die filosofie in praktijk brengen?

 

De stoïcijnse filosoof Epictetus (55 -135) : Geef me de moed om te accepteren wat NIET in mijn vermogen ligt, en de energie om me in te zetten voor wat WEL in mijn vermogen ligt.

 Filosofie = kritisch denken = misverstanden opruimen door zaken te onderscheiden.

Benedictus de Spinoza (1632 – 1677): Geen enkele lastige emotie kan ons iets laten doen (of laten), wat de rede of wel inzicht, én moed, op zich ook al niet kan.

Miriam van Reijen

Meer info over Miriam vindt je hier  wikipedia.org/wiki/Miriam_van_Reijen_

en op haar website www.miriamvanreijen.nl

Voor vragen over de inhoud van de week kun je contact opnemen

[email protected]

Deze curus wordt gegeven van maandag ochtend tot en met vrijdagochtend van 9.30- 12.30 op Centre Lothlorien, een idyllische plek midden in de natuur. De omgeving heeft ook genoeg mogelijheden om in de middag al wandelend door te filosoferen.

Verblijf

Cursussen op Centre Lothlorien worden in principe gegeven van maandagochtend tot en met vrijdag. Langer bljjven of eerder komen is mogelijk. De dag van aankomst voor een cursusweek is zondag, de dag van vertrek zaterdag.

Verblijfskosten zijn afhankelijk van hoe je wil verblijven. Tweepersoonskamer volpension vanaf €330,- per cursusweek (6 nachten) p.p.